Sosyal Medya

Makale

Allah’ın Size Kefil Olmasını İster misiniz?

Amellerimizin niyetlerimize göre deÄŸer kazanacağı mahkeme günü yaklaşıyor. Yani gözlerin döneceÄŸi, ayakların birbirine karışacağı, iyi niyetlilerin kazanacağı, kötü niyetlilerin kaybedeceÄŸi, dehÅŸetli gün çok yakında... Sahte imajlar üzerinden kötülükleri iyilik gibi gösteren sanal medya, bu günü unutturmak için elinden geleni yapıyor. Sahte gündemler için öyle büyük gürültüler koparılıyor ki, insan kendi vicdanının sesini duyamaz hâle geliyor. Böyle olunca Allah’ın iyi niyet taşıyan kimselere kefil olabileceÄŸi ümidinden hızla uzaklaşılınca, ÅŸefaatle kurtulacağımız zannı ile avunmaya çalışıyoruz.

Gelin Allah’ın iyi niyetleri sebebiyle affettiklerinden bahseden birkaç ayete göz atalım…

“Ä°brahim’in, babası için af dilemesi, sırf ona yaptığı vaadi yerine getirmek için olmuÅŸtu. Fakat onun Allah düşmanı olduÄŸu kendisine belli olunca, onunla ilgisini kesti. Gerçekten Ä°brahim çok yumuÅŸak huylu ve pek sabırlı idi.” (Tevbe/114)

Ä°brahim (as) yaÅŸadığı sürece, put imalatçısı babası Azer’i pek çok deÄŸiÅŸik yolla tevhide davet etti. Babasının taÅŸlayarak öldüreceÄŸim tehdidine raÄŸmen onun mümin biri olması için elinden geleni yaptı. Önceleri Ä°brahim (as) hakikate inanır ümidiyle babasının affedilmesi için yalvarmaya devam etti. Aslında içinde bulunduÄŸu asi durumdan çıkmaya çalışmadıkça bir müşrikin affedilmesini istemek doÄŸru deÄŸildi. Ancak O bir peygamber olarak verdiÄŸi sözü yerine getirmiÅŸ oldu. Bir süre sonra babasının küfür ve ÅŸirkte diretip mümin olmaya niyeti olmadığı ve düşmanlık yapmaya devam edeceÄŸini anladığında onunla ilgisini kesti ve artık onun için af dilemekten vazgeçti. Ve Azer, ÅŸirk üzerine öldü. Bu durumun Ä°brahim (as) yumuÅŸak huylu ve sabırlı olmasından kaynaklandığını belirten Allah’ın iyi niyetli Resulüne sahip çıkmasını nasıl deÄŸerlendirmeliyiz?

“Vaktaki Ä°brahim’in kalbinden korku geçip gitti ve ona müjde geldi, hemen tuttu Lut’un halkı hakkında bizimle (elçilerimizle) mücadeleye baÅŸladı. Çünkü Ä°brahim çok yumuÅŸak huylu, yufka yürekli ve kendisini Allah’a teslim eden bir kuldu.” (Hud/74,75)

Ä°brahim (as), insan görünümünde, çocuk müjdesiyle gelen meleklerin müjdesine seviniyor. Ama arkasından Lut’un (as) kavmini helak etmekle görevli olduklarını öğrenince onları vaz geçirmeye çalışıyor. Melekleri bu konuda görevlendirenin Allah olduÄŸunu bildiÄŸi hâlde onlarla çekiÅŸmesini bir suçüstü, bir cezalandırma nedeni yapmayan Allah’ın, onu bu yola iten yufka yüreÄŸinden, iyi niyetinden bahsederek temize çıkarması sizce de manidar deÄŸil mi?

“Ve sana, kendilerine binek saÄŸlaman için baÅŸvurduklarında, ‘Sizi bindirecek bir ÅŸey bulamıyorum.’ dediÄŸin zaman, bu yolda harcayacak imkânları olmadığı için üzüntüden gözleri yaÅŸararak dönüp gidenler de sorumlu tutulmayacaktır.” (Tevbe/92)

Tebük seferine bineği azığı ve savaş gereçleri olan sahabenin tüm erkekleri davet edilmişti. Ürünlerin bittiği bu çok sıcak günlerde cihattan kaçmak isteyenler türlü bahanelerin arkasına saklanmaktaydı. Fakat cihada gitmeyi arzu etmesine rağmen bineği olmayan bazı sahabelerin bu ihtiyaçlarını Resulullah (sav) karşılayamayınca evlerine üzüntü içinde dönmekteydiler. Bu kimselerin iyi niyetinin işareti olarak döktükleri gözyaşlarını delil kabul eden Allah, onları cihada katılmamaktan sorumlu tutmayacağını ilan etti. Yani onların gözyaşları üzerinden temize çıkarıp bağışlandıklarının bildirilmesi size ne ifade ediyor?

Ä°nsanları suçlayan, ötekileÅŸtiren, kendisine tabi olmayanı affetmeyen Abdurrahman Çelebilerin yaptıkları haksız tutumlar neticesinde insanlar gittikçe Allah’tan uzaklaşıyorlar. Bütün bu yanlış tutumlar, Allah’ın yakmak için sebep arayan (haÅŸa), cehennemi doldurmakta beis görmeyen bir Ä°lah gibi tanınmasına yol açıyor. Bu da insanların Allah’ın maÄŸfiretine sığınmak yerine Resul’ün ÅŸefaatiyle kurtulacağı zannını kuvvetlendiriyor. Sonrasında bazıları Resulullah’ı(sav),  Hristiyanlar gibi putlaÅŸtırmaya, bazıları Yahudiler gibi hiçe sayma hadsizliÄŸine yöneliyor.

Allah’ın maÄŸfiretinden umudunu kesenlerin insanlardan da umudunu kestiÄŸi, gittikçe yalnızlaşıp keskinleÅŸtiÄŸi ve ÅŸiddet taraftarı olduÄŸunun farkında mıyız? Allah, takvasını fücuruna galip getirme gayretinde olan, hatasında ısrar etmeyenlerin kefilidir. Onlara korku ve hüzün yoktur.

Allah’ın, size ve sevdiklerinizin kefili olmasını ister misiniz?

İyi niyetinize sahip çıkmanın sizi ve yakınlarınızı kurtaracağına inanıyor musunuz?

O zaman önce, kim olurlarsa olsun, size hangi garantiyi sunarsa sunsun, hatta sizi nasıl tehdit ederlerse etsinler, kötü niyetine ÅŸahit olduklarınızla yollarınızı ayırın. Sonra iyi niyetinize sahip çıkarak onları iyi niyetli olmaya davet etmeye gayret edin…

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.